Waarom het ondersteunen van de maag van uw paard zo belangrijk is

Maagzweren bij sportpaarden zijn een veel voorkomend probleem. Er wordt geschat dat tussen de 53% en 90% van de volwassen paarden last van maagzweren heeft. Om deze reden is het ondersteunen van de maag erg belangrijk. De klachten bij maagzweren en overige maagproblemen zijn niet altijd even duidelijk merkbaar. Daarnaast verschillen ze vaak per paard.

Het herkennen van maagproblemen
Maagzweren hoe ontstaan ze
Invloed van een goede werking van de ingewanden

 

Het herkennen van Maagproblemen

 

Vaak merken ruiters dat de prestaties van hun paard afnemen en de gezondheid verslechtert. Toch is het voor ruiters lastig om maagklachten bij paarden vast te stellen. Maagproblemen ontwikkelen zich door verschillende omstandigheden. Te weinig ruwvoer, rantsoen wijzigingen, lange periodes van vasten of stressvolle situaties, zoals wedstrijden en transport zijn factoren die het ontstaan van maagzweren kunnen versnellen.

 

Door oog te hebben voor de fysieke en mentale kenmerken van uw paard, is het mogelijk om maagklachten vroegtijdig te signaleren. Zichtbare symptomen die kunnen duiden op maagproblemen zijn:

  

-  Verminderde eetlust 

-  Gapen 

-  Lucht zuigen 

-  Tandenknarsen 

-  Doffe vacht 

-  Afvallen 

-  Prikkelbaar tijdens aansingelen en  opstappen 

-  Minder fit  en werkwillig  

-  Protesterend bij verruiming en verzameling van gangen tegen het been 

-  Minder afdruk op de sprong, niet willen rekken

 

Maagzweren, hoe ontstaan ze?

 

Om klachten aan de maag van je paard te voorkomen, herkennen en bestrijden, is het van belang te weten hoe deze tot uiting komen. Maagzweren ontstaan als de slijmvlieslaag in de maag is aangetast. De maag van een paard is gescheiden in een boven- en ondergedeelte. Het onderste gedeelte van de maag produceert continu maagzuur. Dat nodig is voor de vertering van voer. Dit gedeelte van de maag is bekleed met glandulair slijmvlies dat in staat is om zich te beschermen tegen de zuurgraad van het maagzuur. Het bovenste gedeelte van de maag is daarentegen bekleed met plaveisel slijmvlies, dat veel minder goed bestand is tegen maagzuur. 
 

Speeksel en voer zorgen ervoor dat de zuurgraad in de maag wordt gedempt. Heeft een paard te weinig ruwvoer tot zijn beschikking, dan wordt het zuur niet voldoende geneutraliseerd. Hierdoor kan het maagzuur zich ophopen en vervolgens het bovenste gedeelte van de maag bereiken. Hierdoor raakt het plaveisel slijmvlies beschadigd. Beschadigd slijmvlies is vatbaarder voor de ontwikkeling van maagzweren.  

 

Invloed van een goede werking van de ingewanden 

 

  • De zuurgraad in de maag: Het maagdarmkanaal van een paard is erg gevoelig. Om deze reden is het onverstandig om uw paard op een lege maag te laten trainen. De maagzuurproductie van paarden staat namelijk nooit stil. Het maagzuur zal tijdens de training naar boven bewegen. Wanneer zich onvoldoende ruwvoer in de maag bevindt wanneer dit gebeurt, kan het bovenste deel van de maagwand worden aangetast. In het ergste geval ontstaan hierdoor maagzweren. Voldoende ruwvoer voor de training helpt om een groot deel van de zuurgraad te neutraliseren. Extra ondersteuning met een supplement kan daarnaast ook helpen om het zuur-base evenwicht te behouden. 
     
  • Een goede darmwerking: De maagdarmwand van een paard is opgebouwd uit verschillende cellagen. Één van deze lagen, de mucosale epitheelcellaag, vormt de eerste barrière. Hierdoor worden ziekteverwekkende bacteriën buiten de maagdarmwand gehouden. Daarnaast beschermt het tegen de inwerking van maagzuur. Een supplement kan helpen om het slijmvlies te ondersteunen, waardoor de darm zijn normale darmfunctie kan blijven vervullen.
     
  • De spijsvertering: De dikke darm speelt een cruciale rol bij de opname van voedingsstoffen die voorverteerd zijn in de maag. In de dikke darm bevinden zich diverse micro-organismen. Een disbalans in de darmflora kan leiden tot spijsverteringsstoornissen. Deze hebben een negatieve invloed op zowel de gezondheid als de prestaties van uw sportpaard. Een additief, zoals EquiElite Gastro Care, ondersteunt de spijsvertering door de positieve invloed op het in evenwicht brengen van de darmflora. De 100% natuurlijke ingrediënten dragen bij aan de balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darmen.  

Een gezond paard is niet alleen gelukkiger, maar levert ook betere prestaties. Voor meer informatie over hoe u kunt bepalen of uw paard gezond is, leest u hier. Twijfelt u over de gezondheid van uw paard? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

 

Met gebruik van een professioneel, gebalanceerd voer- en trainingsprogramma, passende voedingsadditieven en een goede verzorging, houdt u de gezondheid van uw (sport)paard op peil.

 

Wilt u op de hoogte blijven van de ins en outs rondom paarden en gezondheid? Volg ons dan op Instagram en op Facebook om niets van het laatste nieuws te missen.