Het belang van een gezonde maag

Het maagdarmkanaal van paarden is erg gevoelig. Plotselinge veranderingen in het dieet of stressvolle situaties zoals transport en competitie kunnen de werking van het maagdarmstelsel verstoren. De maag van het paard maakt slechts 10% uit van het volledige spijsverteringssysteem. Hoewel dit vrij klein is gezien de grootte van het dier, kan een slechte maagconditie de gezondheid en prestaties van het dier ondermijnen.

 

Maagzuurproductie

De maag van een paard is gescheiden in een boven- en ondergedeelte. In het onderste deel wordt voer voorverteerd en wordt maagzuur geproduceerd. Dit deel van de maag is bekleed met glandulair slijmvlies en kan zich door de productie van bicarbonaat beschermen tegen de zuurgraad. Het bovenste deel van de maag is bekleed met plaveisel slijmvlies, dat niet bestand is tegen maagzuur.

 

Zelfs als de maag leeg is zal het continue maagzuur produceren. Als dit zuur zich ophoopt in het  onderste gedeelte van de maag kan het op een gegeven moment het bovenste gedeelte bereiken en het plaveisel slijmvlies beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een training op een lege maag wordt gestart, het maagzuur zal door beweging naar boven bewegen en de maagwand van het bovenste deel aantasten. Een beschadigd slijmvlies is vatbaar voor de ontwikkeling van maagzweren.

 

Maagzweren
Maagzweren komen bij 53 tot 90% van de volwassen paarden voor. Vaak is het duidelijk dat het paard klachten heeft maar wordt dit niet direct toegeschreven aan mogelijke maagzweren.  Maagzweren kunnen veroorzaakt worden door rantsoen wijzigingen, lange periodes van vasten en stressvolle situaties zoals transport, wedstrijden en shows.
Zichtbare symptomen van maagzweren zijn: