Zo verloopt het genezingsproces van uw paard tijdens een peesblessure

In een eerder artikel vertelden wij u hoe een pees opgebouwd is en waar de kwetsbaarheden zitten. Zo weet u dat met name het check ligament gevoelig is voor blessures. Deze band ondersteunt tijdens diepe buigingen. De ene discipline geeft hierdoor een grotere kans op blessures dan de andere. In dit artikel nemen wij u graag mee in hoe u uw paard het beste kan ondersteunen wanneer peesproblemen en peesblessures zich voordoen.

Hoe ontstaan peesblessures bij uw paard?

Herstelfase peesweefsel
Fase 1: De ontstekingsfase
Fase 2: Van peesweefsel naar bindweefsel
Fase 3: De training met uw paard hervatten
 

Hoe ontstaan peesblessures bij uw paard? 

Peesblessures zijn een veelvoorkomend probleem bij sportpaarden. Dit is het gevolg van kleine scheurtjes in de peesvezels. Deze scheurtjes in het peesweefsel herstellen vaak vanzelf. Ontstaan er te vaak en te kort op elkaar van deze oneffenheden in het weefsel, dan veroorzaakt dat een ontstekingsreactie op de plek van de beschadigde vezels. Er ontstaat dan vaak een zachte en warme zwelling. Afhankelijk van de ernst van de blessure kan dit zelfs kreupelheid veroorzaken. Dit is een goede reden om de pezen van uw paard goed te blijven controleren. Toch vertoont niet ieder paard altijd kreupelheid bij een peesblessure. Daarom is het belangrijk dat u bij het vermoeden van een beginnende peesblessure uw dierenarts inschakelt. Een dierenarts kan dan het been scannen en een diagnose vaststellen voordat de problemen verergeren. 
 

Herstelfases peesweefsel 

Een peesblessure is soms niet te voorkomen. Helaas verloopt het herstel vaak traag. Een pees heeft namelijk maar weinig bloedvaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt is. Het herstel van peesweefsel kenmerkt zich door de volgende 3 fases:  
 

Fase 1: De ontstekingsfase 

De zachte en warme zwelling die zichtbaar is bij een peesblessure is het gevolg van een ontstekingsreactie. Door deze reactie wordt het reeds kapotte peesweefsel afgebroken. Het lichaam van het paard zal proberen de gescheurde vezels af te voeren om zo ruimte te maken voor nieuw weefsel. Tijdens de ontstekingsfase adviseert een dierenarts vaak rust en het koelen van de peesontsteking. 

 

Fase 2: Van peesweefsel naar bindweefsel 

Na de ontstekingsfase start het lichaam van het paard met de heropbouw van het beschadigde peesweefsel. Dit peesweefsel zal niet vervangen worden door identiek peesweefsel, maar door bindweefsel. Bindweefsel is in tegenstelling tot peesweefsel iets minder elastisch. De heropbouw van de pees kan daardoor flink wat tijd in beslag nemen. In dit herstel speelt de aanvoer van collageen een rol. Collageen is namelijk een belangrijke lichaamseigen bouwsteen die zorgt voor de elasticiteit van bindweefsels zoals o.a. pezen en kraakbeen. Het aanbieden van een goed opneembaar Collageen type II via een supplement kan een bijdrage leveren. Het lichaam van uw paard kan dit type collageen namelijk direct opnemen zonder dat het omgezet moet worden naar andere stoffen. 

 

Fase 3: De training met uw paard hervatten  

Zoals u heeft kunnen lezen is het herstel van pezen en ligamenten een langdurig proces en er is geen garantie dat het 100% herstelt. Daarom is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar uw trainingsschema en stalmanagement, daarmee kunt u al veel problemen voorkomen.  

 

Houd na een herstelde peesblessure rekening met het volgende:

  • Ondeskundig hoefbeslag zorgt voor een scheve belasting of slecht afrollen wat frictie geeft in de pezen; 
  • Kijk uit bij losse, zware ondergrond. Kunt u dit niet vermijden? Stap er dan voorzichtig overheen. Het is wel goed om op verschillende ondergronden te blijven trainen, zodat de pezen een beetje worden ‘geplaagd’. Op deze manier ontstaat er niet meteen een probleem wanneer u niet op een perfecte wedstrijdbaan rijdt. Stap iedere week op een harde ondergrond;
  • Overbelasting kan ontstaan door te lange en te eenzijdige training. Heeft u zwaar getraind? Kort de training de dag daarop iets in. Wissel daarnaast veel af;  
  • Het preventief monitoren van de pezen tijdens het wedstrijdseizoen zorgt voor minder (nieuwe) blessures. Dit kan bijvoorbeeld met een UTC scan in combinatie met een klinische keuring. Aan de hand daarvan kunt u uw trainingsschema aanpassen om eventuele blessures te voorkomen.   

Tijdens de herstelperiode, wanneer uw paard minder actief is, kan een kleine aanpassing in het voedingspatroon van uw paard noodzakelijk zijn. Stel samen met uw dierenarts  een nieuw voedingsplan op, eventueel aangevuld met additieven.
 

Bent u op zoek naar informatie over het welzijn van uw sportpaard? Lees voor meer informatie over de ondersteuning van uw paard al onze artikelen.

Door ons te volgen op Facebook en Instagram houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws rondom de gezondheid van sportpaarden.