Verbeter de conditie van uw sportpaard

Iedereen droomt van een sportpaard met de perfecte trainingsconditie. Paarden behoren tot de meest atletische diersoorten op aarde. Hun hart en spieren kunnen van nature meer inspanning aan dan die van mensen. Daarnaast verliezen ze minder snel hun conditie. Helaas zijn paarden ook zeer gevoelig voor blessures. Het is daarom belangrijk dat uw paard in goede conditie is en zijn spieren en pezen soepel zijn.

Spiercellen tijdens de training

Tijdens een wedstrijd of training wisselen de spiercellen continue tussen samentrekken en ontspannen. Deze herhaalde spiercontractie kan kleine beschadigingen en scheurtjes veroorzaken. Als er langdurige spiercontractie plaatsvindt wordt energieproductie in de spieren steeds moeilijker. In dat geval wordt er melkzuur geproduceerd. Melkzuur veroorzaakt spiervermoeidheid, stijfheid of pijn. 

Opbouw van de training

Er zijn meerdere belangrijke onderdelen tijdens de training die een rol spelen bij de opbouw en het behoud van conditie. Zo is kracht belangrijk voor de verzameling en afzet tijdens de sprong. Snelheid is nodig tijdens een crosswedstrijd en coördinatie en uithoudingsvermogen helpen blessures voorkomen. Een supplement kan ondersteunen bij het soepel houden van de pezen en gewrichtsbanden.

Coördinatie 

Leg een paar balken in de bak en laat uw sportpaard hier overheen stappen. Ga samen naar buiten en rijd over verschillende ondergronden. U kan de coördinatie van uw paard ook trainen door achterwaarts de bocht te nemen.

Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen ontstaat over langere tijd. Bouw een training gericht op uithoudingsvermogen altijd langzaam op in intensiteit. Train eerst langere tijd op een lager tempo en verhoog daarna pas de snelheid. 

Kracht

Als uw sportpaard voldoende uithoudingsvermogen heeft, kunt u de training uitbouwen met kracht. Denk hierbij aan:

  • Verzameling;
  • Heuvel op- en af rijden;
  • Training door losser zand of water. Hierbij moet uw paard zijn achterhand en buikspieren aanspannen. 

Snelheid

Intervaltrainingen helpen bij het verbeteren van duur- en snelheidstraining. Waarbij u de rustperiodes tussendoor afbouwt en tenslotte helemaal geen rustperiode meer neemt. U kan hierbij eindeloos variëren in gangwerk. Stop altijd wanneer uw paard overmatig zweet of zwaar ademt. 

Wissel de trainingen altijd af, bouw de intensiteit van de trainingen langzaam op en geef uw paard een goede cooling down. Op deze manier zorgt u voor sterke spieren, pezen en gewrichten. Focus op slechts één van de onderdelen kan blessures juist in de hand werken. 

De perfecte conditie

Het lichaam van uw paard heeft relatief weinig tijd om te herstellen voordat de volgende training begint. Een goede spieropbouw is daarom zeer belangrijk. Dit is de bouwsteen waarop de rest van de training steunt. 

  • Een verbeterd uithoudingsvermogen zorgt voor meer bloedvaatjes in de spieren en daarmee voor een betere bloedsomloop. Het bloed zorgt dat de spieren meer voeding en zuurstof krijgen en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd; 
  • Hoe sterker en beter ontwikkelt de spieren van uw sportpaard zijn, des te meer myoglobine de spieren aanmaken. Dit stofje haalt zuurstof uit het bloed en zorgt dat de spieren het omzetten in energie. Door goede training maakt uw paard meer gebruik van verbranding met zuurstof (ook wel aeroob) dan verbranding zonder zuurstof (anaeroob). Bij aerobe verbranding komt er veel meer energie vrij, terwijl de hoeveelheid afvalstoffen laag blijft. Hierdoor houdt uw paard de training makkelijker en langer vol; 
  • Sterke spieren bevatten veel bloed. Dit klinkt wellicht vreemd, maar dit zorgt ervoor dat uw paard de warmte beter reguleert. Een te hoge temperatuur in de spieren of organen is gevaarlijk. Uw paard moet daarom zo snel mogelijk van de warmte af. Dit gebeurt door te zweten. Door veelvuldig zweten droogt uw paard echter snel uit. Dit leidt tot een minder fit paard en verminderde coördinatie. Wanneer de spieren sterk zijn en zich meer bloed bevindt in het spierweefsel, kan uw paard zijn warmte makkelijker en sneller kwijt. Dit heeft als gevolg dat hij minder snel uitdroogt. Uw sportpaard kan de overtollige warmte dus een stuk makkelijker kwijt.

Conditieopbouw ondersteunen met voeding 

Tijdens een training worden spiervezels afgebroken en na de training weer opnieuw (en sterker) opgebouwd. Voor dit proces is veel eiwit nodig. Helaas zit in de meeste kracht- en ruwvoeders weinig eiwit. Een rantsoen met te weinig eiwit in combinatie met intensieve training zorgt voor spierafbraak, doordat spieropbouw niet mogelijk is. Er zijn immers onvoldoende voedingsstoffen voorhanden. Met een supplement voor spieropbouw ondersteunt u het natuurlijke spieropbouwprocess van uw sportpaard.

Mineralen zijn nodig voor een optimale spiercontractie. Deze stoffen heeft uw paard nodig voor een optimale gezondheid:

  • Eiwitten;
  • Essentiële aminozuren;
  • Elektrolyten;
  • Mineralen (calcium, magnesium, zink en kalium).

Actieve rust

Naast goede training en voeding is het herstel van het lichaam na inspanning ook belangrijk. Rust is ook een vorm van opbouw. Vijf dagen achter elkaar intensieve training kan dus een tegenovergesteld effect hebben. Rust betekent niet direct dat uw paard niets mag doen. Op de weide beweegt een paard vaak niet voldoende. Kies er in plaats daarvan voor om onbelast met uw sportpaard te wandelen. Laat uw sportpaard op verschillende ondergronden lopen.

Wilt u meer weten over de beste manier om de conditie van uw sportpaard te verbeteren en ondersteunen? Lees meer in onze artikelen. Volg ons daarnaast op Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.