Het perfecte plaatje: Op de wedstrijddag, samen met uw paard, een optimale prestatie leveren. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar stress en spanning kunnen een negatieve invloed hebben op het resultaat. Daarom is het goed om te weten dat het mogelijk is om (bijna) stressvrij de wedstrijd in te gaan. Wij delen graag onze tips om deze belangrijke dagen zo soepel mogelijk te laten verlopen.
1. Paarden zijn gevoelige dieren
2. Forceer niets
3. Voorkom een automatische stressreactie
4. Een goede voorbereiding is het halve werk
5. Plan ruim
Paarden zijn zeer gevoelige dieren. Wij hebben al eerder geschreven over de stressgevoeligheid van paarden. Dit leest u hier. Bij stress is er sprake van een reactie van het lichaam op een interne of externe situatie die spanning veroorzaakt. Indien zo’n situatie lang duurt spreken we van chronische stress. De spanning die zich opbouwt rondom een wedstrijd is van tijdelijke aard; ook wel acute stress genoemd. Lees hier meer over de verschillende soorten stress. Aangezien paarden zo gevoelig zijn, merken ze de stress van hun ruiter snel op. Ze kunnen dit gedrag zelfs spiegelen. Wanneer u zorgt voor zoveel mogelijk rust, ervaart uw paard minder spanning.
Door op de wedstrijddag alles prettig en vlot te laten verlopen, sluit uw paard de dag met een goed gevoel af, waardoor volgende wedstrijden met een positief gevoel starten.
Dit start al door goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat u alle onderdelen goed beheerst. Het is immers onmogelijk een volledige en foutloze inzet van uw paard te verwachten, terwijl de oefeningen thuis niet consequent foutloos verliepen. Indien bepaalde handelingen moeizaam gaan, helpt het om de spanning zo veel mogelijk los te laten en te accepteren dat er een kans is dat het niet foutloos verloopt. Uw paard voelt immers uw spanning, waardoor negatieve gedachten veranderen in een “self-fullfilling prophecy”.
Wellicht heeft u er niet bij stilgestaan, maar bepaalde situaties en handelingen doen zich buiten het wedstrijdcircuit om zelden voor. Hierdoor kan uw paard deze situaties onbewust koppelen aan een gevoel van spanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het trailer laden. Wanneer dit meerdere malen gepaard is gegaan met stress op de wedstrijdlocatie, ontlokt de aanblik van de trailer bij uw sportpaard sneller een stressreactie. Ditzelfde geldt voor zaken als het vlechten van de manen van uw paard of het rijden op een andere locatie.
Door deze handelingen vaker uit te voeren in niet stressvolle situaties voorkomt u dat er een onbewuste pavlovreactie ontstaat, waarbij het invlechten van de manen of het inladen automatisch zorgt voor een stressreactie, vanwege voorgaande ervaringen.
Onbekende paarden, een vreemd terrein, bankjes, publiek en hekjes zorgen voor een geheel nieuwe ervaring. Dit kan op zichzelf al zorgen voor enige onrust. Het is daarom een goed idee om overige onrust zoveel mogelijk te beperken. Hieraan kan u bijdragen door goed voorbereid op pad te gaan. Zorg daarom dat alle papieren klaarliggen, dat er voldoende benzine in de tank zit en de kleding klaar ligt. Hoe minder u aan het toeval hoeft over te laten, hoe meer ontspannen de dag begint.
Kortom, met kleine veranderingen gedurende dag krijgt u meer grip op de situatie. Hierdoor kan u samen met uw paard een topprestatie neerzetten. Door bewust om te gaan met uw eigen spanning, neemt uw paard stressgevoelens minder snel over. Voor meer rust is goed omgaan met de beschikbare tijd het belangrijkste. Zowel om goed voorbereid op weg te gaan, maar ook om te zorgen dat u ruim tijd opneemt in iedere stap van de planning. Of u nou tijd te kort komt tijdens de training of in de file staat op de wedstrijddag, deze zaken zorgen voor onnodige stress. Een goede planning is het halve werk.
Stress kan een flinke deuk in jullie zelfvertrouwen opleveren. Door stressvolle situaties samen te trainen in een rustige omgeving, wordt de spanning steeds minder. Met behulp van additieven kan u deze rust ondersteunen. Wil u uw paard het beste bieden? In onze artikelen vertellen wij u alles over de manieren waarop u uw sportpaard gezond en gelukkig houdt.
Door ons te volgen op Facebook en Instagram blijft u goed op de hoogte.
Het formulier is verzonden. U hoort zo spoedig mogelijk van ons.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.