Dan bent u eigenlijk net te laat. Zorg daarom altijd voor een goede warming-up en cooling down. Bij een dagelijks normale training hoeft u niet snel bang te zijn dat de spieren verzuurd raken. Echter bij paarden die hard en lang moeten galopperen bijvoorbeeld of een military lopen, ontstaat er een grotere kans op spierverzuring.
Wanneer een (on)getrainde spier wordt overbelast, raken de spiervezels beschadigd. Er worden dan meer afvalstoffen aangemaakt dan dat het bloed kan afvoeren. De stoffen hopen zich op en prikkelen de zenuwuiteinden in de spieren. Dat geeft een pijnlijk vermoeidheidsgevoel waardoor de spier (tijdelijk) ongeschikt wordt voor zijn werk. Uw paard zal signalen geven zoals;
Indien u deze signalen negeert en verder gaat met uw intensieve trainingsschema, vermindert dit de prikkelbaarheid en het vermogen tot samentrekken van de spier. Uiteindelijk komt er helemaal geen reactie meer op de zenuwimpulsen en is de spier uitgeput en machteloos met een spierverzuring tot gevolg.
Verzuring is lastig met het blote oog vast te stellen. Je paard gaat immers niet anders zweten of adem halen. Echter wanneer uw paard roodkleurig urine plast, bent uw voorbij de verzuringsgrens. Kapotte spiervezels herstellen zich nauwelijks tot niet. Doordat ze vastliggen in de spieren kunnen ze ook niet door training herstellen. Bij ernstige beschadigingen ontstaat er een litteken en uw paard zal niet meer zo soepel kunnen lopen als voorheen. Wel kunt u het omvang van de resterende spieren door correcte training toe laten nemen. Die vervolgens de spierbelasting zullen overnemen of compenseren.
Vraag uw dierenarts voor advies en het opstellen van een herstelplan. Het herstellen van een spierverzuring duurt algauw enkele weken.
Aanvulling vanuit voeding
De spieren van uw paard hebben eiwitten nodig voor een goed herstel. Uw paard haalt dit voornamelijk uit ruwvoer, maar niet ieder paard haalt voldoende uit het ruwvoer voor een goed herstel. U kunt daarom uw sportpaard tijdens intensieve trainingsperiodes ondersteunen met een supplement. Voor een goede spierherstel heeft uw paard eiwitten, aminozuren en magnesium nodig.
Het klinkt wellicht vreemd, maar spieren worden sterker door rust. De spieren van uw paard worden namelijk sterker in ruststand en niet tijdens de inspanning. Het lichaam heeft zo’n 48 uur nodig om de gedane arbeid te kunnen verwerken.
Daarnaast is een goede doorbloeding noodzakelijk voor de afvoer van afvalstoffen. Met name op de plek waar spierherstel nodig is. U kunt de doorbloeding van deze plek stimuleren door bijvoorbeeld een massage, maar ook door een goede cooling down. Geef uw paard (in de winter) de kans om na de training af te kunnen koelen en gooi er niet direct een zweetdeken overheen. Stap uw paard eerst goed uit en laat uw paard even uitzweten en na dampen, totdat hij zijn warmte kwijt is.
Het formulier is verzonden. U hoort zo spoedig mogelijk van ons.
Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.