Aandoeningen veroorzaakt door schimmels, insecten en mijten behoren tot de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. Dit klinkt niet alleen erg vervelend, maar zorgt vaak voor veel ongemak bij uw sportpaard. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Bij het voorkomen van deze ziekten is dit niet anders. Het klinkt logisch: een goede gezondheid en weerstand maken uw paard weerbaarder. Hierbij helpt een gebalanceerd dieet met goede additieven om de conditie van uw paard hoog te houden. Waar moet u rekening mee houden, als uw paard zich toch tijdelijk minder fit voelt? In dit artikel leest u alles over huidaandoeningen en wat u kunt doen om verergering te voorkomen.
Meest voorkomende huidaandoeningen?
Hoe ontdekt u huidproblemen?
Wat te doen bij huidklachten
Meest voorkomende huidaandoeningen?
Er zijn veel verschillende soorten huidaandoeningen waar paarden last van kunnen krijgen. Sommige aandoeningen komen vaker voor dan andere. Twijfelt u over de aard van de klachten, dan kan de dierenarts altijd uitsluitsel geven. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende huidaandoeningen en de symptomen:
- Sarcoïden
Sarcoïden zijn gezwellen, die veroorzaakt worden door een virus. Ze bestaan in allerlei verschillende verschijningsvormen, waardoor het soms lastig is om vast te stellen dat het sarcoïden betreft. De vergroeiingen komen zowel voor in groepjes als alleen. Soms doen zich ook opvallende vachtproblemen voor, zoals het ontstaan van kale plekken. U vindt de plekken vooral rond de ogen, oren, liezen, hals en buik. De dierenarts kan een behandeling starten indien de klachten ernstig genoeg zijn.
- Ringworm
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft ringworm niets te maken met wormen. Het is een soort schimmelinfectie die vooral opspeelt wanneer uw paard een lage weerstand heeft. De vorm van de rode uitslag is de reden van de benaming. Deze groeit vaak in een cirkelachtige vorm. Tijdens stressvolle situaties zal u dus eerder ringworm opmerken. Deze schimmel komt ook voor bij mensen en is daarom van mens op paard, (en andersom), overdraagbaar. Een goede weerstand is het beste mechanisme om ringworm te voorkomen en weer te genezen.
- Mok
Mok is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor verschillende huidgerelateerde problemen in de kootholte. De oorzaak van mok kan verschillen. De meest voorkomende reden is een vochtige omgeving, zoals een natte paddock, gecombineerd met vuile omstandigheden. Vocht maakt de huid namelijk gevoeliger voor bacteriële infecties. Daarnaast wordt mok vaak veroorzaakt door mijten, auto-immuunproblemen of overgevoeligheid voor zonlicht. Van dit laatste hebben lichtgekleurde paarden vaak het meest last.
De symptomen van mok uiten zich vaak door grote korsten op de huid. Deze kunnen verzorgd worden met een crème. Ook zijn er soms kloven te zien. Dit veroorzaakt vaak een flinke overgevoeligheid of zelfs een zwelling, waardoor uw paard kreupel kan gaan lopen. Neem in deze gevallen altijd contact op met uw dierenarts.
- Zomereczeem
Zomereczeem staat ook wel bekend als staart- en maneneczeem. Het wordt veroorzaakt door de knut; een vliegend insect. Wanneer uw paard gebeten wordt, zorgt het speeksel van de knut voor een allergische reactie. Hierdoor ontstaat extreme jeuk. Deze jeuk kan zo heftig zijn dat paarden zichzelf helemaal kaal schuren. Uiteraard werkt dit averechts, want de nieuwe open plekken die hierdoor ontstaan moeten zichzelf immers ook weer herstellen. Hierdoor ontstaat er nog meer jeuk. Zijn de gevolgen van een knuttenbeet erg heftig? In de meeste gevallen worden er corticosteroïden voorgeschreven door de dierenarts. Dan kan het toedienen van een uitwendig supplement en voedingsadditief het herstel bevorderen.
Hoe ontdekt u huidproblemen?
Bij een goede verzorging, hoort ook het bijhouden van de vacht. Wanneer u een borstelbeurt of controle uitvoert is het een kleine moeite om hierbij ook de huid aan een kleine inspectie te onderwerpen. Hierdoor worden beginnende huidafwijkingen snel opgemerkt. Valt er tijdens zo’n controle iets op? Probeer de huidaandoening zoveel mogelijk met rust te laten. Indien het namelijk later nodig blijkt om de de dierenarts erbij te halen, kan hij slecht een conclusie trekken wanneer u geëxperimenteerd heeft met behandelingen. Deze kunnen bestaande problemen namelijk verergeren of nieuwe problemen laten ontstaan.
Wat te doen bij huidklachten?
Om huidklachten zo snel mogelijk te verhelpen zijn er een aantal dingen die u in de gaten moet houden:
- Droog de huid van uw paard na het wassen goed af. Vocht zorgt er vaak voor dat de klachten verergeren;
- Laat wondjes vanzelf genezen en voorkom dat uw paard deze (weer) openkrabt;
- Plaats geen producten op de wondjes die daar niet voor bedoelt zijn;
- Om te zorgen dat (besmettelijke) aandoeningen niet worden doorgegeven is het beter om borstels en dekjes van het zieke paard niet te gebruiken voor andere paarden;
- Staat uw paard bij iemand anders op stal? Informeer degene over de klachten. Wellicht zijn er meer paarden met dezelfde symptomen.
Lees voor aanvullende informatie over de ondersteuning van uw sportpaard één van onze overige artikelen.
Door ons te volgen op Facebook en Instagram mist u geen enkele update rondom sportpaarden en de paardensport.