De gevaren van verkeerde spierbelasting bij uw paard

De spieren van uw paard
Zo werken de spieren van uw paard tijdens de training
Problemen na verkeerde spierbelasting van uw paard

 

Een goede basisconditie is een vereiste om uw sportpaard topprestaties te laten leveren. Hierbij gaat het niet alleen om uithoudingsvermogen, maar ook om een geleidelijke opbouw van de spierbelasting. Tijdens trainingen en wedstrijden krijgen de spieren van uw sportpaard een intensieve en opbouwende klap te verduren. De prestaties zijn dus geheel afhankelijk van de training om deze spierbelasting te kunnen dragen. 

 

De spieren van uw paard

Het lichaam van een sportpaard bestaat voor ongeveer zestig procent uit spieren. Dit maakt het belangrijk om de belasting tijdens inspanning te verdelen over het lichaam. Uiteraard heeft iedere discipline binnen de paardensport een ander belastingspatroon. Bij springpaarden komt er bij het neerkomen bijvoorbeeld veel druk op de voorbenen te staan. De spieren die gevoelig zijn voor blessures verschillen daardoor bij ieder paard.
 

De meeste paarden hebben een voorkeur voor links of rechts wanneer zij lopen, springen en andere activiteiten uitvoeren tijdens de wedstrijd of training. Dit zorgt ervoor dat één zijde zwaarder belast wordt. Door opnames te maken van de training kan u erachter komen welke zijde uw paard prefereert. Tijdens de training kan u rekening houden met deze natuurlijke voorkeur, door met gerichte instructies de spierbelasting evenredig verdelen over het lichaam. Dit voorkomt blessures, ontstekingen en een langdurige revalidatietraject.

 

Zo werken de spieren van uw paard tijdens de training

De hoeveelheid spieren die uw sportpaard meekrijgt is genetisch bepaald. Geen enkele training kan meer spieren creëren. Gelukkig kan een goed onderbouwde training zorgen voor sterkere spieren die meer inspanning kunnen leveren. Iedere keer dat de spieren van uw paard gebruikt worden om extra inspanning te leveren, scheuren de eiwitten van de spieren een beetje. Tijdens het herstelprocess worden deze scheuren opgevuld, waardoor de spieren groter worden. Alhoewel het scheuren van spieren gevaarlijk klinkt, is dit een volledig natuurlijk proces. Bij een volgende, vergelijkbare inspanning hebben de spieren van uw paard de kracht om deze belasting te dragen. 

 

Naast een mengvorm, hebben alle rassen een bepaalde hoeveelheid rode en witte spiervezels. Rode spiervezels zorgen voor duurvermogen, terwijl de witte spiervezels juist voor korte, krachtige energie zorgen. Dit maakt dat bepaalde rassen beter geschikt zijn voor bepaalde disciplines. Extra spiervezels van een bepaald type creëren door training is immers onmogelijk. De spieren met een mengvorm kunnen zich door gerichte training wel steeds meer toeleggen op uithoudingsvermogen of krachtsinspanning.

Het te zwaar of te lang belasten van de spieren gaat het herstellend vermogen van het lichaam te boven, waardoor blessures kunnen ontstaan. Om deze reden is een goed onderbouwd trainingsschema, plus gebalanceerde voeding met voedingsadditieven tijdens de herstelmomenten belangrijk om samen te kunnen blijven presteren tijdens wedstrijden en trainingen.

 

Problemen na verkeerde spierbelasting van uw paard

Spierproblemen doen zich veelal voor door overbelasting. Ofwel te zware of lange trainingen of wedstrijden. De spier blijft tijdens deze periode te lang aangespannen. Dit vertaalt zich in de praktijk vaak in spierkramp. Hierbij kunnen zich spasmes voordoen. Op dat moment wordt het normale gedrag van de spier, waarbij spanning en ontspanning elkaar afwisselen, gestaakt. Paarden zijn, net als veel andere dieren, erg goed in het maskeren van pijn. Hierdoor ziet een oplettend ruiter vaak compensatie in andere spieren of spiergroepen. In deze gevallen wordt de spierbelasting op de pijnlijke plek verlegd, door deze met andere spieren op te vangen. Op den duur zorgt dit voor blessures en trauma aan de compenserende spieren. Deze gaan immers een functie vervullen, waarvoor zij normaal gezien niet worden ingezet. 

 

Kortom, het is zeer belangrijk om uw sportpaard fysiek voor te bereiden op wedstrijden en trainingen. Het uitdagen van de spieren is een gezonde, natuurlijke manier om spieropbouw en belasting op te bouwen. Door goed naar de signalen van het paard te kijken, kunnen blessures, peesontstekingen en overbelasting voorkomen worden. Waar normaal spierherstel één tot enkele dagen duurt, kan uw paard bij een blessure weken tot maanden uitgesloten zijn van wedstrijden en trainingen. Pas wanneer de blessure genezen is, kan de training langzaamaan weer worden hervat.

 

Ieder ras en iedere discipline vraagt een andere benadering. Kies daarom altijd voor een persoonlijk afgestemd voer- en trainingsprogramma en voedingsadditieven. Persoonlijke aandacht voor de omstandigheden van uw paard en aanvullende aandacht voor de spieren van uw sportpaard, voorkomen problemen en blessures als gevolg van verkeerde spierbelasting. Bezoek voor meer informatie rondom de ondersteuning van uw paard een van onze andere artikelen.

Volg ons daarnaast op Facebook en Instagram om niets te missen van alle informatie rondom sportpaarden en de paardensport.